Istoria școlii

De-a lungul istoriei, denumire şcolii a suferit modificări în funcţie de nivelul de instruire şi educaţie pe care îl oferea copiilor, sau după epoca în care şcoala îşi desfăţura activitatea.
 În decembrie 1986 s-a început construcţia şi la 01 septembrie 1987 şcoala a fost dată în expluatare. 
 Acum şcoala dispune de cantină, sală sportivă, sală festivă, teren sportiv. 

1987 – 1993  şcoală medie Heciul Vechi
1993 – 1999  şcoală medie incompletă Heciul Vechi
1999 – 2012 Gimnaziul Heciul Vechi 
2013 -         Gimnaziul Nicolae Dabija   
Clădirile şcolii Heciul Vechi. 

  În anul 1917, şcoala primară a satului Heciul Vechi este amplasată într-o casă pe care a costruit-o Serotiuc Ioan, Noua clădire a şcolii a fost construită în anul 1935.Ea avea două săli de clasă, o cancelarie şi un coridor spaţios. Perţii au fost ridicaţi di lampaci, pe care iau făcut sătenii. A fost adus lut de calitate din preajma satului. Cu cîteva perechi de cai lutul a fost călcat, folosind pae donate de săteni. La clăcile organizate se aduna tot satul. Anume cu ajutorul clăcilor şi contribuţia statului a fost posibel de ridicat această şcoală. Trebuie să menţionez că pereţii erau clădiţi din doi lampaci, adică perţii sunt foarte groşi, anume acest lucru face să se păstreze pînă în prezent această clădire. 
  Din anul 1984 şi pînă în prezent clădirea e folosită drept cămin cultural (club sătesc).
  Populaţia satului Heciul Vechi cu trecerea timpului creştea, creşte şi numărul de copii.Şcoala construită în 1935 a devenit neîncăpătoare, deaceea copii învăţau în case adăptate la condiţii de şcoală. După 1944 au fost transformate în săli de clasă casa prohială, casa directorului Serotiuc, casa dascălului din sat.
 Astfel şcoala activa în 4 clădiri aflate la o anumită distanţă una de alta. Necătînd la acestea incomodităţi, de a merge la ore dintr-o clădire în alta  ce mai mare incomoditate rămîne lipsa de săli de clasă. Copii învăţau în două schimburi, deaceea s-a luat o hotărîre să se construiască o nouă şcoală.
 În anul 1962 a fost dată în expluatare  o clădire –tip la acea vreme. Avea 8 săli de clasă, o cancelarie, biroul directorului. Confortul pe care îl aşteptau elevii şi profesorii nu a durat mult timp. Satul se extindea, numărul de copii a trecut de 420 elevi. Şcoala construită în 1962, cît şi cele trei clădiri ale şcolii vechi au devenit neîncăpătoare, se învăţa în trei schimburi. Primul schimb începea la orele 8 dimineaţa şi ultemul schimb (seral) la orele 23. În anul 1975 a fost constrută o anexă din trei clase pe lîngă şcoala nouă, dar nici acestea nu a rezolvat problema definiiv.
 Casa parochială a bisericii ,,Sf. Nicolae’’din satul Heciul Vechi. După anul 1944 a fost transformată în şcoală, iar apoi din 197—pînă în 2002 aici a fost punctul medical. În prezent 2009 clădirea e demolată.

 La insistenţa directorulu şcolii medii Heciul Vechi, pe atunci doamna Bogdan Maria, a fost creată o comisie care a analizat situaţia pe teren. Ţinînd cont de condiţiile grele în care se desfăşura procesul instructiv educativ, de baza materială insuficientă a şcolii comisia în frunte cu Ministrul Învăţămîntului domnul Dumitru Zidu s-a luat decizia de a construi în satul Heciul Vechi o şcoală modernă. Asrfel în anul 1985-1986 a fost pregătit proiectul construcţiei şcolii noi. În decembrie 1986 s-a început construcţia şi la 01 septembrie 1987 şcoala a fost dată în expluatare. 

Acum şcoala dispune de cantină, sală sportivă, sală festivă, teren sportiv.  Începînd cu 2007-2008 satul a început să fie tras gaz natural. Proiectul este gata, aprobat de toate instanţele, sa construit o cazangerie pe gaz natural pentru încălzirea şcolii. Este construi şi o fîntînă pentru a aproveziona instituţia cu apă potabilă curentă.


Din arhivă:
În anul 1993 a venit un orden pe şcoala medie Heciul Vechi despre închiderea clasei X şi XI.
"În legătură că în clasele X şi a XI nui numarul necesar de elevi începînd cu 1 septembrie 1993 de închis aceste clase şi de numit şcoală medie generală incompletă.
 Directorul şcolii Bagrin I. D." 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu